sunnuntai 7. syyskuuta 2014

42,195 KM
Ensimmäinen maraton on siis takana. Tavoitteena oli juosta aikaan 3:50 tai hieman alle. Olin ajatellut, että lähtisin juoksemaan noin 5:30/km vauhtia ja kiristäisin sitten hieman ensimmäinen kympin jälkeen mikäli se tuntuisi hyvältä. Lähdössä kokeneemmat kehottivat kuitenkin juoksemaan alusta asti reipasta vauhtia ettei lopussa harmittaisi liian hidas aloitus. 5:20/km vauhdin pitäisi kuulemma olla ihan mahdollista. Hieman mietin jaksaisinko sillä vauhdilla maaliin asti, mutta päätin sitten kuitenkin lähteä sitä yrittämään.


Alussa yritin pitää mielessä, että edessä on pitkä matka, joten vauhtia oli hieman kytättävä ettei se kiihtyisi liikaa. Alusta asti juoksu tuntui ihan hyvältä ja puolen tunnin jälkeen jalatkin alkoivat toimimaan paremmin. Kympin kohdalla aikaa oli mennyt noin 52-53 minuuttia.

Ennen kahta kymppiä polvea alkoi vihlomaan, mikä aluksi hieman säikäytti, mutta kipu onneksi meni muutaman kilsan päästä ohi. Samoihin aikoihin juoksu alkoi tuntua hieman tylsältä, mutta sain kuitenkin kaivattua piristystä, kun näin ystäväni, joka liittyi pyörällä seuraani. Pian oltiinkin jo puolessa välissä ja ensimmäinen puolikas oli mennyt aikaan 1:51:31 eli juoksuvauhti oli noin 5:16/km. Lähiaikoina tasaisen vauhdin ylläpito ei ole kuulunut vahvuuksiini, joten hieman ihmettelin, kun vauhti pysyi niin tasaisena koko ajan. Välillä jo mietin, että toimiiko mittari, kun näytössä oli koko ajan 5:16/km. Hieman pelotti, että onko vauhti liian kova, joten välillä yritin tiputtaa sen siihen 5:20/km.

Kolmen kympin kohdalla aloin miettimään, että mihinkähän ne on sen muurin pystyttäneet. Sitä ei onneksi kuitenkaan näkynyt ja juoksu kulki edelleen hyvin. 32 kilsan kohdalla etureidet alkoivat kipeytymään ja kilsa kilsalta ne väsyivät enemmän.  Pikkuhiljaa juoksu alkoi tuntua raskaammalta ja aina mittaria katsoessa olin varma, että vauhti olisi alkanut tippumaan. Kyllä ne viimeiset kilsat kävi voimille, mutta piti vaan yrittää tsempata itseään, että enää on niin vähän matkaa jäljellä. Vaikka askel loppua kohden jo aika raskas olikin, niin jotenkin sain vauhtia ylläpidettyä ja kiristettyäkin loppua kohden niin, että keskivauhti oli lopussa 5:13/km. Ensimmäinen maraton meni siis aikaan 3:40:13. Aikaan olen tyytyväinen ja ennen kisaa en olisi uskonut ihan noin hyvään ja ennen kaikkea tasaiseen vauhtiin. Tällä ajalla sijoitus oli viides. Vaikka kisoihin lähteekin aina juoksemaan aikaa eikä sijoitusta niin kyllä nämä hyvät sijoitukset jaksavat hämmästyttää.


Kannustavaa maratonin ajassa on se, että kehitystä on tapahtunut. Vielä viime vuoden keväällä juoksin puolikkaan hieman hitaammalla keskivauhdilla kuin tämän maratonin. Tuntuu hyvin palkitsevalta, että treenit tuottavat tulosta.

Kokonaisuudessaan maraton meni yllättävän hyvin. Etukäteen mietitytti eniten se viimeinen kymmenen kilsaa, mutta sekään ei ollut niin paha kuin odotin. Tottakai lopussa oli aivan poikki ja tuntui ettei pääse eteenpäin, mutta reisien tukkoisuutta lukuun ottamatta odotin vielä pahempaa. Tällä kertaa en myöskään jännittänyt niin paljon kuin yleensä ennen kisoja. Ehkä onnistuneet treenit olivat tuoneet niin paljon luottoa omaan kuntoon, että jännitys jäi. Toivottavasti näin olisi jatkossakin.

Mitä sitten seuraavaksi? Kisat juoksen aina niin täysillä, että heti maaliin pääsyn jälkeen on mielessä, että ei hitto, ei koskaan enää. No, mielihän muuttuu melkein seuraavalla sekunnilla ja nyt on jo seuraavat kisat päätetty. Maraton ei ole kuitenkaan suunnitteilla. Tuntuu, että puolikas on ehkä enemmän minun juttu. Seuraava tavoite on siis uusi ennätys puolikkaalle. 

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa! Tosi tosi hieno maratondebyytti, aika ja sijoitus. Suuret onnittelut! Eikö olekin hienoa tunne, kun kehittyy ja treenit tuottavat tulosta. Onnea seuraavan tavoitteen metsästykseen. Nauti nyt kuitenkin tästä ensin ja lepää kunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kehittyminen ja hyvät tulokset ovat kyllä aika huippua ja motivoivat treenaamaan :) Nyt pieni lepo tulee tosiaan tarpeeseen, eilen oli vielä reidet niin kipeät, että kävelykin oli vaikeaa. Tänään meno alkoi näyttää onneksi jo melko normaalilta :)

      Poista