sunnuntai 26. lokakuuta 2014

PUOLIMARATON MAASTOSSA

Tänään on taas koettu juoksun iloa ja tuskaa puolimaratonilla :) Aiemmat puolikkaat olen juossut pääosin asfaltilla, mutta tämä kisa juostiin pääosin latupohjilla ja poluilla. Kisa käytiin Kuopiossa Neulamäessä. Reitistä en ennen kisaa tiennyt muuta kuin, että sama kierros juostaan viiteen kertaan. Tämä oli varmaan ihan hyvä, koska reitti osoittautui yllättävän raskaaksi.


Kisalle en ollut asettanut mitään aikatavoitetta, koska en tiennyt millainen reitti on ja tiesin sen vievän enemmän aikaa kuin asfaltilla juostu puolikas. Ajattelin kuitenkin, että vedän kisan reippaana vauhtikestävyystreeninä enkä viikonlopun pitkänä kevyenä lenkkinä. 

Koska mikään ennätysjuoksu ei ollut kyseessä, eikä aikatavoitetta ollut, päätin olla kyttäämättä mittaria juoksun aikana. Tavoitteena oli nauttia hieman erilaisesta kisasta ja ympäristöstä. No, ekalla kierroksella tuli selväksi, että ei tämä mitään nautinnollista tulisi olemaan. Reitti yllätti mäkisyydellään ja toi mieleen loppukesän kisan, jolloin meinasi usko loppua kun ylämäet vain seurasivat toisiaan. Turhan vauhdikkaasti lähdin ekalle kierrokselle ja vaikka keskivauhti ensimmäisen kierroksen lopussa oli vain 4:55/km, oli juoksu tuntunut paljon rankemmalta. Hirvitti ajatus siitä, että vielä neljä samanlaista kierrosta!!

Toinen kierros tuntui myös rankalta, mutta kolmannella kierroksella olisin voinut tuulettaa, kun ennen kääntymistä pitkospuille ei ollutkaan enää ylämäkeä niin kuin olin muistellut. Pitkospuut näyttivät liukkailta edellispäivän sateiden vuoksi, joten ne piti yrittää sipsutella varovasti. Toki reitillä oli myös alamäkiä, joiden aikana sai hieman kerättyä voimia ennen seuraavaa ylämäkeä. Muutama alamäki oli melko jyrkkä ja niissä sai muistutusta siitä, miksi keskivartalon treenaaminen on juoksijalle niin tärkeää. Yritin alamäissä myös muistutella itselleni, että älä harpo eteenpäin vaan juokse lyhyellä lantion alle tulevalla askeleella. 

Kisavaatetus osui melko hyvin kohdilleen. Lähtöä odotellessa oli kylmä, mutta melko pian kisassa lämpeni. Parilla ensimmäisellä kierroksella tuntui, että on ehkä liikaa päällä. Aukeilla paikoilla kuitenkin tuuli sen verran, että talvitrikootkaan ei tuntuneet enää yhtään liioittelulta. 

Neljännellä ja viidennellä kierroksella uskottelin itselleni, että kohta tämä loppuu. Aloin laskea alun ylämäkiä ja tiesin, että kun niistä selviää niin sitten loppumatka on pääosin tasaista. Kerran vilkaisin mittaria ylämäessä ja vauhti näytti 7 min/km. En kyllä ihmettele, mäet kävivät niin voimille, että melkein olisi mieli tehnyt ruveta kävelemään. Välillä kävi taas mielessä, että pakko tässä on sisukkuus ja periksiantamattomuus kehittyä, kun painaa menemään vaikka välillä tuntuu tuskaiselta. Ylämäkiä lukuunottamatta juoksu kulki kuitenkin hyvin eikä jalatkaan ottaneet ylämäistä liikaa itseensä. Viimeisellä kierroksella vilkaisin ensimmäistä kertaa kokonaisaikaa. Maaliin oli noin kilsa ja ilman loppukiriä pääsisin maaliin alle 1:50. Hieman ihmettelin, että aika olisi noinkin hyvä. Lopulta kello pysähtyi aikaa 1:48:20. Keskivauhdiksi tuli 5:08/km ja keskisykkeeksi 182. Maksimisyke oli 200, joten hieman siinä on tosiaan saanut puskea mäkiä menemään!! Maalissa olo oli taas iloinen ja onnellinen. Hieman piti ensin nojailla polviin, mutta mitenkään erityisen väsyneeltä olo ei tuntunut.


Hieman on edellisen puolikkaan jälkeen tuntunut, että paras terä juoksusta on jo kadonnut. Tarkoitus on ollut juosta hieman vähemmän, joten ei tämä tosin yllätyksenä ole tullut. Tästä kisasta jäi kuitenkin hyvät fiilikset, eikä se kunto taida sieltä hetkessä pudota, vaikka hieman vähemmän juoksisikin. Tästä on hyvä fiilis lähteä taas uuteen viikkoon :)

6 kommenttia:

 1. No ei sinun kunto taatusti ainakaan putoa :) Hurjaa menoa! Onneksi ei tainnut sataa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Joo onneksi ei satanut, keli oli parempi kuin lauantaina. Pitää käydä joskus uudestaan oman lenkin yhteydessä juoksemassa tuo reitti, saa vähän vaihtelua alustaan ja tuttuihin reitteihin.
   Kivaa viikkoa :)

   Poista
 2. Onnea, varmasti tosi raskas reitti! Pääsitkö palkinnoille, kun sait pokaalin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Rankka se kyllä oli, ihme että mitään väsymystä ei illalla tullut, vaan olo oli melko virkeä koko illan.
   Olin toinen, tosin naisten puolikkaalla taisi olla vain neljä osallistujaa. Lyhyemmillä matkoilla sitten muutama lisää.
   Nyt pari päivää palauttelua. Tovottavasti sinunkin maratonilta palautuminen on sujunut hyvin :)

   Poista
 3. Vau, hieno aika tuollaisessa maastossa! Itselläni ainakin mäet hidastavat vauhtia huomattavasti, kun on tottunut treenaamaan vaan tasaista vauhtia. Onnittelut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo kyllä ne mäet hidastavat vauhtia, ainakin eilen tuntui siltä, että meno oli välillä kuin kävelyvauhtia. Toisaalta kiva, että välillä pääsi testaamaan tällaista vähän erilaista kisaa ja reittiä.
   Hyvää juoksuviikkoa :)

   Poista