torstai 2. lokakuuta 2014

URHEILUTAUSTANI

Kommenteista sain idean hieman valottaa omaa urheilutaustaani. Urheilu on aina ollut osa elämääni ja kun ala-asteen toisella luokalla aloitin koriksen, en muista, että sen jälkeen olisin ollut pidempiä aikoja urheilematta. Korista pelasin noin kymmenisen vuotta eli lähes lukion loppuun saakka. Tykkäsin pelistä tosi paljon ja jollei joukkueemme olisi hajonnut, olisin varmasti vielä jatkanut pelaamista. Nyt olen käynyt muutamia kertoja pelailemassa, enkä muistanutkaan miten rankkaa koris on. Pitkän tauon jälkeen kun käy pelaamassa, on seuraavina päivinä ihan rikki. 

Kun koripalloilu jäi, aloin lenkkeilemään ja käymään salilla. Välillä juoksin enemmän ja välillä taas sali kiinnosti enemmän, mutta tällä yhdistelmällä jatkoin useamman vuoden. Välillä olen kokeillut mm. kuntonyrkkeilyä ja erilaisia ryhmäliikuntatunteja, mutta en ole niistä koskaan oikein hirveästi innostunut. Olen aina kokenut juoksun kaikista tehokkaimmaksi ja juoksussa on treenin lisäksi aina ollut tärkeää se, että saa olla ulkona ja nauttia ympäröivästä luonnosta. Vuonna 2003 osallistuin ensimmäiselle puolimaratonille ja juoksin sen aikaan 1:52. Muutama vuosi myöhemmin osallistuin toistamiseen puolikkaalle, mutta se päättyi noin puolisen kilsaa ennen maalia nestehukkaan. En tiedä jäikö tästä jokin kammo kisoja kohtaan, koska monta vuotta kerkesi vierähtää ennen kuin ajattelinkaan kisoja. Hölkkäily ja salilla käynti jatkui kisojen jälkeen ilman sen kummempia tavoitteita. Liikuin sen verran, että kunto oli varmasti ihan hyvä, mutta juoksukunto tuskin kehittyi mihinkään moneen vuoteen. 

Pikkuhiljaa hölkkäily alkoi muuttua juoksemiseksi, kun joulukuussa 2012 osallistuin paikallisen juoksuseuran järjestämään noin yhdeksän kuukautta kestävään juoksukouluun. Pitkästä aikaa tai liekö ensimmäistä kertaa juoksulle tuli asetettua jonkinlainen tavoite. Tavoitteeni oli juosta juoksukoulun aikana puolikas alle kahden tunnin. Toukokuussa 2013 osallistuin sitten puolikkaalle ja se meni aikaan 1:51:44. Muistan kuinka tyytyväinen tuolloin olin ja aika oli mielestäni melko hyvä :) Samana keväänä osallistuin myös kympin kisaan ja aikani siinä oli 49:20. Siihenkin olin tosi tyytyväinen, ajattelin että kymppi alle 50 min, että huh huh, miten hyvä ;) Viime vuoden päätavoite oli syksyllä Kuopio maratonilla puolikas, mutta ikäväkseni olin monen viikon flunssassa ja kisat jäivät välistä. Silloin kyllä harmitti ja melkein tuhersin itkua, kun näin kisan valmisteluja kauppareissulla. Juoksun lisääntyessä salilla käynti jäi kokonaan ja viimeiset vajaat pari vuotta treenaaminen on siis keskittynyt juoksuun.Kovin pitkään en ole juoksua siis tavoitteellisesti harrastanut ja kisojakin on takana aika vähän. Juoksukouluja voin oman kokemukseni pohjalta suositella jokaiselle. Minulle se toi hurjasti lisää motivaatiota treenaamiseen ja juokseminen alkoi kiinnostaa ihan uudella tavalla. Viime vuosi meni ehkä vielä vähän totutellessa lisääntyneeseen juoksuun, mutta tänä vuonna juoksuinto on kasvanut entisestään ja juoksusta on tullut entistä tärkeämpää. Tämän vuoksi oikeastaan perustin bloginkin, kun halusin jonkin paikan missä fiilistellä kaikkea juoksuun liittyvää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti