tiistai 25. marraskuuta 2014

TÄMÄN VUODEN TAVOITTEET JA TULOKSET

Vuosi on jo niin lopuillaan ja kisat takanapäin, joten on aika vähän miettiä, miten juoksu on tänä vuonna sujunut. Urheilutaustani postauksessa olen avannut hieman sitä, miten olen tähän asti urheillut. Juossut olen siis monta vuotta, mutta todellinen innostuminen on tapahtunut vasta tässä kahden viime vuoden tai etenkin tämän vuoden aikana. 

Viime vuonna juoksin kaksi kisaa, joten tämän vuoden tavoitteena oli vähintään kolmet kisat ja aikaparannukset edellisvuoden puolikkaan ja kympin aikoihin. Puolikas oli tavoitteena juosta alle 1:50 ja kymppi alle 47 min. Alkuvuodesta maraton ei ollut vielä tämän vuoden suunnitelmissa. Ajattelin, että sitten kun olen juossut hyvän ajan puolikkaalla, saatan ehkä harkita maratonia. Mikään pitkän ajan haave maraton ei siis ollut, eikä mitään neljän-viiden tunnin aikaa kiinnostanut lähteä juoksemaan.

Vuoden ensimmäisenä kisana oli tarkoitus juosta kymppi huhtikuussa. Kisa jäi kuitenkin flunssan vuoksi välistä. Tämä oli onneksi kisakauden ainoa sairastuminen ja onneksi välistä jäi vain kymppi eikä puolikas tai maraton. Kevään ykköstavoitteena oli kuitenkin puolikas ja uusi ennätys. Kevään puolikkaan juoksin Joensuussa aikaan 1:42:31. Vuoden takaiseen aikaan tuli parannusta melkein kymmenen minuuttia. 

Vajaat pari viikkoa puolikkaan jälkeen juoksin kympin kisan. Viime vuonna kymppiin meni aikaa vielä 49:20, mutta nyt sain hieman pidemmällä matkalla (10,45 km) kellon pysähtymään aikaan 46:32. Kympin ja puolikkaan jälkeen mietiskelin seuraavaa tavoitetta ja koska olin puolikkaalla päässyt tyydyttävään aikaa, päätin, että syksyn päätavoite olisi maraton.


Kevään kisat.

Maratonille treenasin kolmisen kuukautta ja noudatin aika tunnollisesti tavoitettani vastaavaa ohjelmaa. Kesällä treenit sujui hyvin ja juoksuinto vain kasvoi. Huippua oli huomata vauhdin kehittyminen ja onnellinen olin myös siitä, että pystyin helteestä huolimatta tekemään melkein jokaisen treenin suunnitelmien mukaan. Muutamaa puolikasta hieman suunnittelin myös kesälle, mutta jätin ne sitten helteen vuoksi kuitenkin välistä. Loppukesää kohden tuntui, että kunto alkaa olla aika kohdillaan ja hirveä kytö oli johonkin kisoihin. Elokuussa juoksin sitten 13.6 km kisan ja samalla täyttyi alkuvuoden tavoite vähintään kolmista kisoista.
Länsiranta hölökkä 16.8.

Syyskuun alussa koitti sitten vihdoin maraton , joka oli tavoitteena juosta aikaan 3:50 tai alle. Onneksi vauhti oli alusta asti hieman kovempaa, koska muuria ei tullut ja kello pysähtyi lopulta aikaan 3:40:13. Taisin maaliin pääsyn jälkeen ajatella, että olipa hirveetä ja kyllä se puolikas on enemmän minun juttu, mutta kaipa sitä pitää kuitenkin yrittää tämänkin ajan parantamista vielä joskus.

Kuopio Maraton.

Maratonin jälkeen kaipasin jo hieman lepoa, mutta kuitenkin sitä oli heti seuraavat kisat jo mielessä. Vielä teki mieli yrittää puolikkaan ajan parantamista. Maratonin ja puolikkaan väliin jäi aikaa kuukausi ja hieman tuskastelinkin sitä kerkeänkö palautua ennätyskuntoon. Pieksämäellä tuli lopulta kuitenkin onnistuminen ja uusi ennätys on nyt 1:39:10. Onnistuminen vaan lisäsi juoksu –ja kisaintoa, joten yritin vielä etsiä kisaa, jossa voisin yrittää kympin ajan parantamista. En tästä lähettyviltä enää kisoja kuitenkaan löytänyt. Kolme viikkoa Pieksämäen puolikkaan jälkeen juoksin vielä yhden puolikkaan. Uutta tässä kisassa oli se, että se juostiin maastossa. Alla vielä koottuna tämän vuoden kisat:

 • 1/2 maraton: 1:42:31 (Joensuu 17.5.)
 • 10,45 km: 46,32 (Forte Sport maantiejuoksu 29.5.)
 • 13,6 km: 1:02:33 (Länsiranta Hölökkä 16.8.)
 • Maraton: 3:40:13 (Kuopio maraton 6.9.)
 • 1/2 maraton: 1:39:10 (Pieksämäki 5.10.)
 • 1/2 maraton maastossa: 1:48:19 (Kuopio 26.10.)
Puolikas Pieksämäellä.Maastopuolikas.

Kaikenkaikkiaan tämä vuosi on ollut aika loistava ja juoksusta on tullut entistä tärkeämpää. Kaikki alku vuonna asetetut tavoitteet tuli saavutettua, enkä vielä vuoden alussa olisi uskonut pääseväni näihin aikoihin. Kehittyminen on motivoinut treenaamaan entistä enemmän. Tavoitteen asettaminen ja omien tavoitteiden mukaan tehdyn ohjelman mukaan treenaaminen oli myös erittäin mielekästä. Kisat myös toivat huimasti motivaatiota treenaamiseen ja edelleen muistan eri kisoista tiettyjä fiiliksiä ja ajatuksia matkan varrelta.

Nyt kun yritän miettiä ensi vuoden tavoitteita ja kisoja, pidän tästä vuodesta mielessä ainakin seuraavat asiat. Maratonin jälkeen kannattaa venyttää yksi erittäin kevyt viikko kahteen. Kuukausi maratonin jälkeen pystyy jo juoksemaan puolikkaan hyvään aikaan. Puolikkaasta palautuu viikossa ja kympin kisan voi hyvin juosta jo pari viikkoa puolikkaan jälkeen. Tottakai jokainen kisa on erilainen eikä palautuminen mene aina samalla tavalla, mutta jotain suuntaa saan tästä ensi vuoden kisojen suunnitteluun.

Millainen sinun treeni/kisavuosi oli? Tuliko onnistumisia vai jäikö jotain hampaankoloon?

10 kommenttia:

 1. Vau! Ihan käsittämättömiä aikoja. Olet uskomaton! Mulla on takana melko huono vuosi, vaikka puolikkaan ennätyksen teinkin. Olenkin suunnannut katseen jo tulevaan ja treenaan nyt ekaa kertaa valmentajan ja ohjelman avulla, joten olen luottavainen, että ensi vuonna paukkuum ennätykset joka matkalla. Hieno pokaali Kuopion maratonilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Hieman tämän vuoden ajat pääsi yllättämään itsenikin :)

   Varmasti sinulla paukkuu ennätykset ensi vuonna, tsemppiä vaan treeneihin. Itse aloittelen suunnitelmallisemman treenaamisen vasta ensi vuoden puolellla.

   Poista
 2. No jäi hampaankoloon! :D Ei niistä enempää... Mutta siis aivan mahtavia aikoja sinulla! Esim tuo kympin parannus antaa itsellekin toivoa tulevasta. :) Pitemmistä matkoista puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivoa on aina :) Jos jokin kisa ei mene hyvin, niin onpahan ainakin seuraavassa kisassa parannettavaa. Kivoja lenkkejä!

   Poista
 3. Ihan mieletön juoksuvuosi sulla ollut! :) Ja menestys tosiaan ruokkii sitä motivaatiota, voin hyvin samaistua tuohon! Mulla oli myös hyvä vuosi, en oikeastaan ole tyytymätön millään saralla. Tiedän, että olisin varmasti voinut juosta kovempaakin, ja treenata myös enemmän, mutta toisaalta isoin tavoite oli pysyä kunnossa läpi vuoden, ja se onnistui, joten olen tosi tyytyväinen! :) Ensi vuoden haasteet on mietinnässä! Mukavaa viikon jatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä taisi molemmilla olla todellinen juoksun vuosi :) Ehkä suurin saavutus kisatulosten sijaan olikin juoksuinnostus ja se, että se vaan jatkuu :)
   Kivaa viikon jatkoa sinnekin :)

   Poista
 4. Wow! On ollut kyllä vauhdikas vuosi! Tosi huippuja juoksuja ja ihanaa, että oot saanut noin lukuisia onnistumisen kokemuksia:)

  Mulla oli kans eka kunnon kisavuosi. Päätähtäimenä oli maraton, ja se meni ihan hyvin, tosin siitä jäi hieman hampaankoloon. Olisi voinut kiristää. Tosin olen varsin tyytyväinen, että kaikki meni nappiin ja systemaattinen harjoittelu tuotti tulosta, mutta vähän jäi mietityttää oisko kuitenki päässy kovempaa:) No, hyvä jäädä vähän nälkää ja kokeilla uusiksi joskus ;)

  Puolimaratonilla tein enkan, mutta se ei nyt aiheuttanut mitään ihmeellisiä fiiliksiä:) Tämän vuoden ykkösjutut taisi kuitenkin tietty sen maratonin lisäksi olla pikatriathlon ja vuorijuoksu. Ehkä niiden aikaiset fiilikset sai ittensäkin havaitsemaan, että minkä pariin ens vuonna satsaa:)

  Kisakalenteria on jo ens vuodelleki mietitty.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vuosi oli kyllä hyvä :) Aika huippu on se fiilis, kun onnistuu kisassa.

   Hyvältä kuulostaa sinunkin vuosi ja selvästi on jäänyt nälkää vielä ensi vuodellekin :) Minäkin olen yrittänyt suunnitella ensi vuotta, mutta on niin paljon vaihtoehtoja etten ole vielä osannut päättää mistään kisoista :)

   Poista
 5. Wautsi, upeita aikoja olet juossut ja innostus kyllä huokuu tästä tekstistä. Minun ainoa "kisa" oli tänä vuonna Pirkkala - hölkkä, jossa kävin hölkyttelemässä. Mitään tavoitteita ei ole ensi vuodellekaan, mutta kyllähän se puolikkaan juokseminen taas houkuttaisi... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Kisoihin vaan, jos puolikas houkuttaa, vaikka voihan sitä toki muutenkin juoksusta nauttia.
   Mukavaa loppuviikkoa :)

   Poista