keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

MIKSI KISOIHIN?

Miksi treenata kovaa ja käydä kisoissa, vaikka on ihan vain tavallinen kuntoilija? Kaikki ei ehkä ymmärrä, miksi pitäisi maksaa siitä, että pääsee kisoihin juoksemaan ja yleensä vielä niin, että jossain vaiheessa tuntuu ihan hirveältä. Minulle kisat ovat jotain mitä odottaa aina malttamattomana ja enemmän ihmettelen niitä, jotka treenaavat paljon ja juoksevat kovaa, mutta eivät koskaan käy kisoissa. Tosin itsekin aloitin aktiivisemman kisoissa käymisen vasta muutama vuosi sitten. Vielä reilut pari vuotta sitten mietin, että kehtaako kisoihin edes lähteä, kun ei ole mikään oikea juoksija. Onneksi suurin osa kisoista on kuitenkin sellaisia, joihin jokainen meistä kuntoilijoistakin voi osallistua.


Syitä kisoihin osallistumiseen on monta. Ymmärrän hyvin esim. niitä, jotka yhdistävät kisat matkailuun. Samalla, kun osallistuu kisoihin pääsee myös tutustumaan uuteen kaupunkiin tai maahan. Hyvältä kuulostaa myös se, että kisoihin otetaan osaa kaverin tai joukkueen kanssa. Itsekin yritän välillä houkutella tuttuja mukaan kisoihin, mutta kovin hyvin en ole tässä vielä onnistunut.

Minun pääsyyni kisoissa käymiseen ovat:
 • Kun on joku tietty kisa ja tavoite mielessä, tulee treenattua paremmin. Ilman kisojakin juoksisin, mutta en näin suunnitelmallisesti ja järkevästi.
 • On kiva, kun on haasteita.
 • Niihin jää koukkuun. Vaikka joskus jännittää ihan liikaa ja kisa tuntuu tuskaiselta, niin pian maaliin tulon jälkeen on kuitenkin jo etsimässä seuraavaa kisaa.
 • Kisoissa on hyvä testata omaa kuntoa. Yleensä siellä saa itsestään enemmän irti ja virallinen aika on aina virallinen aika. Kilpailuviettiä on jonkin verran, mutta kisoissa se kohdistuu enemmän oman ajan parantamiseen kuin muihin juoksijoihin.
 • Muiden juoksijoiden innostus ja energia tarttuu tapahtumissa helposti itseenkin. Yleensä juoksen yksin, mutta kisoissa on kiva nähdä muitakin asiasta innostuneita.
 • Kisoissa onnistumisesta saa myös paljon hyvää mieltä ja energiaa. Itsensä ylittäminen on myös aika hyvä tunne.

Oletko sinä innostunut kisoista ja mikä sinut saa käymään niissä?

4 kommenttia:

 1. Onhan se yhtä yksinäisen puurtamisen juhlaa, kun välillä pääsee kisoihin muistuttamaan itseään, miksi oikeastaan juoksee! Näkee muita samalle asialle vihkiytyneitä, jotka ovat harrastuksesta vähintään yhtä innoissaan, saa tuntemattomilta hurjaa tsemppiä, ja kyllä vaan kisoissa itsestään saa puristettua enemmän kuin perustreenikaudella. Se on aina yksi etappi, johon tähdätään. Ja se virallinen aika! Sitä voi sitten vertailla omiin ja muiden suorituksiin ja muistella kutakin koitosta, minkälaista oli.

  Hyvin harva asia ylittää sitä tunnetta, joka koko ihmismielen ja kehon valtaa, kun kamalan rääkkisuorituksen jälkeen maalisuora alkaa häämöttää, sitten pinnistää itsestään vielä vähän loppukiriin, kylmät väreet menee, ja se maalin ylitys! Itsensä ylitys, taas kerran :) Kokonaisvaltaista hyvää oloa, terapiaa ja kehon kunnioitusta samassa paketissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas hyvin sanottu, nyt kun vaan pääsis kisoihin :)
   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 2. Tosi kiva juttu, raapustin tähän äskön ihan fiiliksissä pitkän kommentin, mutta sitä ei näy missään. En jaksa enää samaa viestiä kirjoittaa, joten totean vaan että oon täysin samaa mieltä! Kaikki eivät sitä kisan tarkoitusta ymmärrä, mut itelleni se ainakin toimii konkreettisena päämääränä, joka auttaa treenaamaan paremmin. Kisassa antaa kaikkensa ja niihin valmistautuminen, muut juoksijat ja kaikkensa antaminen takaavat yleensä paremman suoriutumisen kuin normilenkeillä. Kisatunnelmasta nautin myös suuresti ja matkailu on itelleni tärkeä motiivi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, se on tosi ärsyttävää, kun joskus kommentit vaan häviää!!

   Kisat tuovat kyllä suuren lisän tähän harrastukseen. Niiden odottaminen ja jälkikäteen fiilistely on myös aika kivaa :)

   Poista