sunnuntai 17. toukokuuta 2015

PUOLIMARATON JA UUSI ENNÄTYS JOENSUUSSA

Joensuu maraton 2015.

Eilen juostiin puolimaraton Joensuussa ja lopulta päätin siis lähteä kisaan mukaan. Huhtikuu meni pääosin sairastaessa ja kisaviikon kevyttä jaksoa lukuun ottamatta kerkesin treenata kisaa varten vain kaksi viikkoa. Näiden kahden viikon aikana juoksu tai etenkään kovat vauhdit eivät oikein sujuneet. Mietin siis pitkään kannattaako kisaan edes lähteä. Keskiviikkona tein lyhkäsen vk-treenin ja se oli ehkä paras treeni pariin viikkoon. Tuon treenin jälkeen kävin ilmoittautumassa kisaan.

Joensuu maraton 2015.


Tällä kertaa kisasta ei siis siis ollut kovin suuria odotuksia. Ilmoittautumisen jälkeen ajattelin, että ihan hyvä välillä osallistua kisoihin  myös muutenkin kun ennätys mielessä ja juoksen sitten sen mukaan miten jaksan tai miten juoksu sattuu sujumaan. Lauantain lähestyessä aloin kuitenkin miettiä, että koska kovin suuria odotuksia kisatuloksesta ei ollut, voisin nyt lähteä kisaan kaikki tai ei mitään taktiikalla. Eli reippaasti vaan alusta lähtien, jos siis sattuu yhtään kulkemaan ja jos lopussa tulee hyytyminen niin sitten tulee. Onneksi kuitenkin sattui hyvä juoksupäivä :)

Kisan alussa en ajatellut vauhtia sen kummemmin, koska en yhtään tiennyt mihin se voisi asettua. Juoksin vain ja tunnustelin, miten juoksu lähtee sujumaan. Yllättävän hyvin se kyllä sujui ja tuntui, että eka kymppi (46:25) täyttyi nopeasti. Jalat tuntuivat hyviltä ja välillä ihmettelin miten vauhti vaan tuntui kiihtyvän. Viiteentoista kilsaan asti meni oikeastaan aika hyvillä fiiliksillä ja hyvävointisena. Sen jälkeen hieman jo mietin jäljellä olevia kilsoja, mutta edelleen juoksu kulki ihan hyvin. Viimeiset neljä kilsaa tuntuivat hieman aiempaa rankemmilta, mutta oikeastaan vasta viimeiset kaksi kävivät enemmän voimille. Siinä vaiheessa ajattelin, että jos nyt hyytyy 5min/km vauhtiin, niin silti tulee ennätys. Ei sitä kuitenkaan noin lähellä maalia enää viitsinyt hyytyä ja sain vauhtia kiristettyä vielä niin, että viimeiset kilsat olivat kisan nopeimmat 4:29 ja 4:17/km. Maalissa olin aikaan 1:36:54 ja kisan keskivauhti oli 4:36/km. Pikkasen olen ollut ihmeissäni ajasta ja siitä miten hyvältä juoksu eilen tuntui. Jalatkin toimi hyvin, eikä nekään erityisemmin hyytyneet missään vaiheessa. Tulos oli hyvin palkitseva, koska viimeiset viikot eivät juoksun suhteen ole olleet helpoimpia ja olen vain harmitellut kunnon huonontumista. Kisan keskivauhteja saa myös aina hämmästellä, koska normaalisti kympin vk-treenitkin tulee tehtyä hieman rauhallisemmin. Yleensä olen kisoissa saanut juosta itsekseni, mutta tällä kertaa sain selvästi voimia parilta muulta juoksijalta. Helposti sitä itsekseen saattaisi hyytyä, mutta nyt sain tsemppiä niistä, jotka juoksivat suunnilleen samaa vauhtia.

Joensuu maraton 2015.

Joensuussa olen nyt juossut kolmena vuotena peräkkäin ja kivaa kehitystä on nähtävissä. Ajat ovat olleet: 1:51:44, 1:42:31 ja nyt siis 1:36:54. Tästä on nyt hyvä jatkaa ja suunnitella seuraavia koitoksia :)

Alkuviikosta voisin kirjoitella tarkemmin näihin kisoihin valmistautumisesta tai valmistautumattomuudesta, tankkauksesta, kisavaatetuksesta ym.

Ps. Kuopio maraton blogista löydät juttua suosikkitreeneistäni sekä asioista, joihin juoksu on vaikuttanut positiivisesti.

Juoksuttaa blogin löydät Instagramista nimimerkillä juoksuttaa.

20 kommenttia:

 1. Vautsi! Ihan hullua kyytiä! Melkoinen teräsmimmi olet kyllä :) Onnea hienosta juoksusta.

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos :) Sinullakin taisi olla eilen hyvä juoksu :)

   Poista
 3. Oot kyllä hurja, huhhuh!! :D Onnea enkasta!! Paljon muuten aika parani? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, loppuaika vähän yllätti :) Parannusta vajaat 2,5 min.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos, on se kyllä kiva kun välillä onnistuu :)

   Poista
 5. En ole vielä kommentoimaan ehtinyt, mutta tosi mukava seurailla blogiasi!! Onnittelut ennätyksestä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni ja kiva, että olet löytänyt blogin pariin :)

   Poista
 6. Onnittelut!!! Kylläpä kannatti lähteä, vaikka olit kahden vaiheilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin :) tästä pitää ottaa opikseen se, että aina kannattaa lähtee vaikka kunto epäilyttäisikin.

   Poista
 7. Uijuijuiii. Ihan huippua! Onnittelut! Itsekin eilen juoksin tunnin lenkillä 13km ja mietin, että mitenhän kauan tätä vauhtia jaksaisi.. Pitäiskö joskus olla yhtä rohkea kuin sinä ja lähteä kaikki peliin meiningillä. ;) Aivan loistava juoksu Piia - oot tosi kovassa tikissä ja harjoittelu on tuottanut tulosta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, oli kyllä huippua! Kovaa olet pinkonut sinäkin :)
   Suosittelen tuota taktiikkaa. Välillä on hyvä lähteä riskillä ja ottaa itsestään kaikki irti. Voi olla, että sama taktiikka käy vielä joskus minun kohtaloks, mutta välillä pitää kokeilla :)

   Poista
 8. Huhhuh miten hurjaa vauhtia oot mennyt! Tiesin, että rikot enkkasi heittämällä: sen verran kovia ovat ne vk-treenisi olleet! Isot onnittelut :) Olisipa upeaa itse yltää joskus samoihin aikoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Itse en ollut kovin luottavainen tämän kisan suhteen, mutta ei se kunto sieltä näköjään mihinkään ollut hävinnytkään. Nyt vähän palauttelua ja kohta mennään taas :)

   Poista
 9. Miekin oon Blogiasi lukenut mutta kommentoiminen jäänyt. Onnittelut enkasta! Miekin oli Joesuussa toista kertaa puolikkaalla ja ylitin kyllä itseni täydellisesti. Aika parani viime vuodesta 21min eli oli nyt 1.46. Tästä innostuunena taidan Kuopioonkin puolikkaalle tulla juoksemaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Katariina ja kiitos :)

   Wau, mikä aikaparannus sulla, ihan huikee!!
   Kiva, että olet tulossa Kuopioon, siellä testataankin sitten uutta reittiä.

   Poista
 10. Vautsi upea juoksu, onnea tosi paljon ja aivan huikee aika!! Antaa uskoa itsekkekin, että talven 1.42 voi hyvin parantua kolmosella alkavaan tänä kesänä :) Tarviikkn etsiä sut instasta. Mun juoksuja täällä Norjassa voi seurata @saanahei

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Ihmeissäni olen kyllä ollut ajasta.
   Sinäkin taidat olla kova treenaamaan, joten kolmosella alkavaan on varmasti mahkuja. Kiva saada sinulle kasvot instassa :)

   Poista