perjantai 31. heinäkuuta 2015

HEINÄKUUN TREENIT

Heinäkuussa tuli juostua monta hyvää lenkkiä. Aiemmasta treenit poikkesivat siinä, että vauhtikestävyystreenejä tuli tehtyä vähemmän ja puolestaan peruskestävyystreenien määrä ja pituus hieman kasvoivat. Pk-lenkit tuli myös juostua aiempaa reippaammin, esimerkiksi pitkien lenkkien keskivauhdit olivat 5:12-5:23/km.

Kahdella ensimmäisellä viikolla pk-treenien lisääntymisen vuoksi kilsoja kertyi hieman aiempaa enemmän, päälle 80 km/vko. Toisella viikolla juoksin myös kesän pisimmän lenkin, joka oli pituudeltaan 29 km. Juoksu oli kivaa, vaikka hieman lisääntyneet kilsat meinasivat välillä painaa jaloissa.

Kolmannella viikolla juoksin tavallista vähemmän, koska jalat tarvitsivat muutaman ylimääräisen lepopäivän. Nämä ylimääräiset juoksuttomat päivät onneksi auttoivat ja neljännellä viikolla jalat kestivät taas viisi juoksukertaa ja juoksu kulkikin hyvin. Kilsojakin kertyi taas kivasti noin 70 km. Tällä viimeisellä viikolla olen ehtinyt juoksemaan kolmesti, joten tänään lepopäivä tulee tarpeeseen ja treenit jatkuvat taas viikonloppuna.


Heinäkuun treenien sujumiseen vaikutti aika paljon se, että lomailin lähes koko kuukauden. Loman vuoksi lenkille pystyi lähtemään jo heti aamupäivällä, mikä on itselleni mieluisin treeniaika. Loman vuoksi aikaa oli myös ulkoilla koiran kanssa enemmän ja joinakin päivinä teimme useammankin lenkin. Lihaskuntotreenejä tuli myös tehtyä useammin kuin kesäkuussa. Kehonhuoltoon  kuului tuttuun tapaan venyttelyt aina lenkkipäivinä ja rullailtuakin tuli useamman kerran viikossa. Urheilusta on  tullut niin elämäntapa, ettei kesäloma tarkoita lomaa urheilusta vaan pikemminkin sitä, että siihen löytyy hieman tavallista enemmän aikaa. Juoksu on kesälomallekin loistava liikuntamuoto, koska lenkit pystyy heittämään missä vain ja juoksukamat kulkevat helposti reissussakin mukana. Kun aikaa ei kulu paikasta toiseen siirtymiseen, on lenkit helppo sisällyttää lomaan, vaikka muita menoja olisikin.


Kokonaisuudessaan heinäkuu oli siis hyvä juoksukuukausi ja toimi hyvänä valmistautumisena maratonille. Suurin muutos kesäkuuhun verrattuna taisi olla pk-lenkkien vauhdin lisääminen. Vauhdin lisäys on kuitenkin tuntunut hyvältä ja ehkä myös tehnyt pk-treeneistä hieman aiempaa mielekkäämpiä. Etukäteen epäilin, että onnistuukohan pitkät lenkit helposti alle 5:30/km vauhdilla, mutta tähän mennessä ne ovat sujuneet yllättävän hyvin. Muutos edelliseen oli myös se, että tässä kuussa tuli juostua aiempaa enemmän metsässä. Välillä jaloissa on ollut kolotuksia, joten senkin takia ajattelin, että pehmeämpi alusta voisi tehdä niille hyvää. Edelleen juoksin enimmäkseen asfaltilla, mutta melko usein poikkesin myös metsään. Tästä on kiva jatkaa kohti elokuun treenejä ja syksyn kisoja :)

2 kommenttia:

 1. Mä oonkin joskus miettinyt että miten sun jalat kestää noita juoksumääriä. �� Mun jalat ei oiken tahdo kestää vaikka juoksen yli puolet vähemmän. Miten vältyt vammoilta? Millasia venytyksiä teet? Mun on tosi vaikee keksiä venytyksiä esim säärelle ja ulkoreidelle/lonkalle, jotka mulla välillä kipuilee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips! On varmaan käynyt vähän tuurikin, että on aika vähillä vaivoilla säästynyt. Toki sekin on varmaan auttanut, että olen oikestaan aina liikkunut ja lisännyt urheilun määrää aina aika maltilla. Lähiaikoina on ollut pieniä vaivoja (ja kun ikää tulee lisää ne tuskin ainakaan vähenee), joten voi olla että jossain vaiheessa pitää monipuolistaa omaakin treeniä eikä vain juosta.

   Lenkkipäivänä venyttelen yleensä aina jalat ja selän. Aikaa en ole mitannut, mutta venytystä pidän jonkin aikaa, varmaan puolisen minuuttia. Sääriä ja lonkkia ja lisäksi pohkeita minunkin on hieman hankala venyttää. Reiden ulkosyrjää/lonkkaa venytän yleensä seisaaltaa. Niin että, kun venytyksessä on vasen jalka, laitan sen oikein jalan taakse ristiin ja taivutan hieman kroppaa oikealle. Säären/penikoiden venytys neuvottiin jossain niin, että menee lattialle istumaan jalkojen päälle ja laittaa rullatun pyyhkeen jalkaterien alle. Tätä kokeilen välillä, tosin minulle se tuntuu enemmän nilkan etuosassa kuin säärissä. Kun googlaat esim juoksijan venyttely, niin löytyy aika hyviä vinkkejä erilaisista venytyksistä.

   Tsemppiä treeneihin :)

   Poista