sunnuntai 4. lokakuuta 2015

PUOLIMARATON PIEKSÄMÄELLÄ

Tämän päivän puolikkaalta en oikein tiennyt mitä odottaa. Kolmannella viikolla maratonin jälkeen juoksu sujui jopa yllättävän hyvin ja se nosti hieman odotuksia loppuajan suhteen. Tällä viikolla ei puolestaan enää kulkenutkaan yhtään, juoksu kävi voimille ja olo oli kyllä muutenkin hieman tavallista väsyneempi. Mitään aikatavoitetta en siis kisaan uskaltanut asettaa, koska parin edellisen viikon perusteella juoksu saattaisi sujua joko hyvin tai sitten ei ollenkaan. Päällimmäinen tavoite olikin malttaa juoksuvauhdin kanssa ensimmäisillä kilsoilla. Usein lähden kisoihin liian vauhdikkaasti ja tällä kerralla en halunnut kokea sitä hirveää hyytymistä, liian nopean alun jälkeen. Mielessä oli kevään puolikas Ylivieskassa, jolloin sain todella loppumatkalla maksaa liian vauhdikkaasta alusta. Toinen tavoite oli, että kauden ehkä viimeisestä kisasta jäisi hyvä fiilis.


Osmon superhölkkä maratonin reitti on hyvin tasainen, joten ennätysten yrityksiin se sopii hyvin. Itse jäin kuitenkin tällä kertaa ennätyksestä reippaasti. Ensimmäisillä kilsoilla juoksu tuntui vielä ihan hyvältä ja maltoin kerrankin olla juoksematta liian lujaa. Juoksin suurin piirtein kevään puolikkaiden keskivauhdilla (4:36/km) ja ajattelin, että mennään tällä vauhdilla niin kauan kuin jaksan. Kilsojen kertyessä vauhti alkoi kuitenkin pikku hiljaa tippumaan ja pian oli selvää, että tänään ei juostaisi ennätystä. Kympin kohdalla uudelle kierrokselle lähtiessä oli ehkä kisan vaikein kohta, juoksu tuntui raskaalta ja vauhtia oli vaikea pitää yllä. Hieman ärsytti ja mietin, että mitähän tästä tulee. Vähän matkaa jatkoin vielä hampaat irvessä, mutta sitten muistuttelin itseäni kisan tavoitteesta eli siitä, että kauden päätöskisa olisi hyvä saada maaliin hyvällä fiiliksellä. Koska ennätykseen ei olisi enää ollut mahdollisuuksia, hiljensin (kohta vauhti olisi varmaan hidastunut yrittämättäkin) hieman vauhtia ja pyrin jatkamaan rennommalla fiiliksellä. Tuon jälkeen olikin hieman kevyempi fiilis juosta, vaikkei juoksu tänään helppoa ollutkaan. Jalat kyllä toimi ihan hyvin, eikä maratonista kipeytynyt jalkakaan vaivannut yhtään, mutta jotenkin meno oli yllättävän raskasta eikä vauhtia löytynyt enempää. Raskaudesta huolimatta tuntui, että koko kisa meni jotenkin yllättävän nopeasti. Vaikkei oikein kulkenutkaan, niin kilsat kuitenkin kertyivät kuin huomaamatta. 19 kilsan kohdalla olin tyytyväinen, että kohta olen maalissa, mutta vähän oli kuitenkin sellainen yllättynyt fiilis, että nyt jo tässä. Kisan nopein kilsa oli viimeinen kilsa, vaikken mitään kovin hienoa loppukiriä ottanutkaan. Lopulta olin maalissa aikaan 1:39:xx.  Kisan keskisyke oli 183 eli voimille kävi, vaikka loppuaika ei tuota parempi ollutkaan. Muista kisoista tämä erosi siinä, että yleensä kisoissa pääsee kovempaa kuin treeneissä, mutta tällä kertaa kävi toisin päin. Yleensä vk-treenit tulee juostua reippaammin kuin mitä kisavauhti (4:42/km) oli tänään.


Maalissa olo oli kuitenkin aika pirteä, vaikkei juoksu helppoa ollutkaan. Yllättävän vähän pettynyt olin myös tuohon loppuaikaan. Lopulta kisasta jäi kuitenkin ihan hyvä fiilis, koska sellaista jäätävää hyytymistä ja tuskaa ei tullut ja kiva, että hieman väsyneelläkin juoksulla pääsin alle 1:40.

Hieman väsynyttä on nyt ollut meno viime aikoina, joten sellainen kevyt parin viikon jakso ei tekisi varmaan yhtään huonoa. Koko vuosi on tullut treenattua jotain kisaa silmällä pitäen, joten nyt yritän siis hieman lepäillä ja treenailla kevyemmin.

6 kommenttia:

 1. Hyvä aika kuitenkin! Ehkä oli tosiaan fiksua vähän hiljentää vauhtia ettei loppukisa ollut täyttä tuskaa :) Kevyempi jakso vois varmasti olla fiksu ratkaisu nyt. Toisaalta talvella semmoinen varmaan tulee helpommin kun säät kylmenevät ja ulkona tulee liukasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Pari kevyempää viikkoa yritän nyt aluksi pitää, jotta kroppa palautuu kunnolla. Pikku hiljaa voisikin sitten alkaa korvata juoksua esim salilla ja koriksella, ainakin talven ajaksi.

   Poista
 2. Hyvä Piia! Ja samaan yhteyteen onnittelut hienosta maraton-ajasta! Tosi upea aika! Samoja fiiliksiä itsellä, vaikka vielä yritän vikaan kisaan tsempata - jotenkin odottelee jo peruskuntoilua. Oletko muuten ajatellut Cooperia juosta syksyn/talven aikana? Varmaan tulisi kova aika siinäkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Cooperiin saattaa olla mahdollisuus loppuvuodesta hallilla, joten silloin sitä voisi koittaa. Kerran olen sen vain juossut ja aika karmeetahan se oli ;) Ennätykseen pitäis juosta alle neljän minuutin vauhtia, mikä tuntuu nyt kyllä aika kovalta!!

   Tsemppiä vikaan kisaan, sen jälkeen sitten vähän huilia :)

   Poista
 3. Ei sitä koskaan ennalta varmaksi tiedä kulkeeko kisassa vai ei. Hieno juoksu kuitenkin, onnittelut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Ei tosiaan voi aina tietää. Onneksi välillä käy niinkin, että kulkee odotuksia paremmin :)

   Poista