keskiviikko 28. lokakuuta 2015

VUOSI 2015, TAVOITTEET JA TULOKSET

Tämän vuoden kisat on todennäköisesti (ainakin ennätysmielessä) juostu, joten tässäpä pientä katsausta siihen, miten vuosi meni. Heti alkuvuonna aloitin treenit kohti kevään päätavoitetta eli puolikasta Prahassa maaliskuun lopulla. Valmistautuminen sujui hyvin, mutta lopultahan siinä kävi niin, että flunssa iski ja kisat piti jättää välistä. Sairastelun jälkeen juoksu tuntui vaikealta ja kevään ensimmäinen kisa venyi toukokuulle asti. Yllätykseksi Joensuun puolikkaalla syntyi toukokuussa kuitenkin ennätys ja aika parani vuoden takaisesta melkein kuusi minuuttia ja syksystä noin 2,5 minuuttia. Tulokseen (1:36:46) olin tyytyväinen ja ennätys irtosi yllättävän helpolla juoksulla. 


Viikko Joensuun puolikkaasta osallistuin Tahko Runilla kympille. Päällimmäinen muisto kisasta on, että olipa rankkaa. Viikon takainen puolikas taisi painaa jaloissa ja vaikka matka oli vain kymppi, tuntui se paljon pidemmältä haastavan reitin vuoksi. Ihan kiva sijoitus (6/52) kuitenkin irtosi, vaikka rankkaa olikin. Lisää kisasta voit lukea tästä.

Kaksi viikkoa Tahko Runin jälkeen oli tarkoitus juosta Varkaudessa puolikas, mutta samalle päivälle sattuikin ystävän polttarit, jotka saivat mennä juoksun edelle. Kisoihin oli kuitenkin päästävä, joten seuraavalta viikolta löysin puolikkaan Ylivieskasta. Jos Tahko Runin kymppi oli raskas, niin Ylivieskassa oli vielä raskaampaa. Reitti oli kyllä tasainen, mutta todennäköisesti liian reippaan alun vuoksi olin jo puolen välin jälkeen aivan poikki. Sen lisäksi, että tuntui ettei vaan jaksa, oli myös jalat aivan rikki. Jollain ihmeen kaupalla pääsin kuitenkin maaliin ja yllätykseksi jäin lopulta ennätyksestäni vain minuutin ja olin kolmas. Kisaraportti löytyy täältä


Kevään kisojen jälkeen treenit muuttuivat puolikkaalta maratonille valmistaviksi ja syksyn päätavoite oli maraton syyskuun alussa. Kesä meni treenien suhteen hieman vaihtelevasti, välillä juoksu kulki loistavasti, välillä taas jalat olivat liian tukossa eikä juoksu kulkenut. Elokuun puolivälissä oli aika taas kisata ja otin osaa Länsiranta-Hölökkään 13,6 kilsan matkalle. Tuohon aikaan jalat olivat ehkä huonoimmassa kunnossa, mutta päätin kuitenkin lähteä kisaan kokeilemaan, josko se kuitenkin kulkisi. Lopulta juoksu tuntuikin paremmalta kuin pelkäsin ja todella mäkisellä reitillä 13,6 km taittui aikaan 1:01:42. Parannusta tuli viime vuoteen vajaa minuutti.


Kolme viikkoa Länsiranta Hölökän jälkeen koitti Kuopio maraton. Virallinen tavoite maratonilla oli alittaa viime vuoden aika eli juosta alle 3:40. Koko kesä oli taas treenattu ja viime vuoteen verrattuna vauhdit olivat kasvaneet, joten todellisuudessa elättelin kuitenkin toiveita hieman paremmasta ajasta. Lopulta kisa oli kuitenkin vaikeampi kuin viime vuonna. Tällä kertaa jalat olisivat kyllä jaksaneet, mutta muuten olin kisan lopussa aivan poikki. Ennätys syntyi, mutta aika (3:38:57) ei sitten kuitenkaan oikein tyydyttänyt. Vaikka kisan jälkeen ajattelin, että maratonit olivat nyt tässä, niin pakko sitä on kai vielä koittaa, kun tulos on jäänyt niin harmittamaan.


Neljä viikkoa maratonin jälkeen oli edessä vielä puolimaraton Pieksämäellä. Viime vuonna pystyin juoksemaan silloisen ennätyksen Pieksämäen puolikkaalla, mutta tällä kertaa ei oikein sujunut. Juoksu oli raskasta ja niinpä tuloksena oli huonoin puolikkaan aikani (1:39:50) vuoteen. Aluksi olin kisaan ihan tyytyväinen, koska hirveästi en siltä odottanutkaan, mutta täytyy myöntää että seuraavana päivänä harmitti. Olisihan se kuitenkin ollut kiva päättää kausi parempaan suoritukseen. 


Tämän vuoden tavoitteena oli juosta ennätykset kympillä, puolikkaalla ja maratonilla sekä lisäksi osallistua johonkin uuteen kisaan. Tavoitteisiin nähden vuosi meni siis hyvin. Puolikkaalla ja maratonilla tuli ennätykset ja uusia kisoja olivat Tahko Run ja Ylivieskan Kärkimaraton. Perinteistä maantiekymppiä en tänä vuonna juossut, joten sen osalta ennätysyritys jäi kuitenkin uupumaan. Kauden kisoista tyytyväisin olin Joensuun puolikkaaseen. Sen lisäksi, että ennätys syntyi, kulki juoksu kisassa hyvin. Jos Joensuun kisa oli helpoin, niin raskaimmat kisat olivat puolestaan Ylivieskan puolikas ja Kuopion maraton. Vaikka maratonilla tulikin ennätys, niin näin jälkikäteen ajateltuna olin ehkä eniten pettynyt kuitenkin juuri tuohon kisaan.

Vaikka tässä(kin) keskityn vain kisatuloksiin, niin tärkeintähän on tietysti, että pystyy yleensäkään juoksemaan ja nauttii tekemisestään. Aikojen parantaminen kuitenkin edelleen kiinnostaa, joten kisatulosten pohjalta on hyvä miettiä miten vuosi meni. Vaikka suurin osa tämän vuoden tavoitteista täyttyikin, niin jotain jäi kuitenkin hampaankoloon. Toki ymmärrän, että kehittyminen hidastuu koko ajan ja että se suurin harppaus otettiin ehkä edellisenä vuonna, mutta ehkä odotin tästä vuodesta kuitenkin hieman parempaa. Tai ainakin olisin halunnut maratonin ajasta tiputtaa vielä muutaman minuutin (kukapa ei) ja kun tuo puolikkaan ennätyskin syntyi niin "helposti" toukokuussa, niin sen seurauksena kuvittelin, että kyllä se loppu vuoden aikana vielä menee jossain vaiheessa uusiksi. Toki silloin olisi ehkä pitänyt juosta niitä puolikkaita eikä keskittyä vain maratontreeneihin ;) No, kehitystä kuitenkin tapahtui, joten ei tässä nyt voi ihan tyytymätönkään olla. Hyvä vaan, että jäi vielä parannettavaa, niin jaksaa taas ensi vuonna juosta ennätysten perässä :)

Mites sulla meni? Oletko tämän vuoden kisatuloksiin tyytyväinen?

4 kommenttia:

 1. Hieno vuosi takana sulla! Mukavaa, että pääsit tavoittesiisi niin ajoissa kuin muutenkin. Saat olla kyllä tyytyväinen! :) Mulla vauhdinnälkä motivoi kyllä ensi vuotta. :) olen varsin tyytyväinen tähän vuoteen ja eniten siihen, että on oppinut juoksemisesta todella paljon - ja vielä on paljon opittavaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Hienoa, että sullakin jäi hyvän vuoden jälkeen kuitenkin nälkää ensi vuoteen, niin jaksaa treenata :)

   Poista
 2. Tosi upea vuosi sulla takana, paljon ennätyksiä ja hyviä juoksuja :) Ei kannata olla pettynyt siihen maratoniin, paransit kuitenkin aikaa ja keskityit lyhyemmän matkan treenaamiseen etkä niinkään maratontreeniin... Eli siihen nähden tosi hyvin!

  Itse opin tänä vuonna myös sen, ettei kehitys ole lineaarista tai jatku yhtä nopeasti. Mullakin aluksi ennätykset paukkui ja juoksu tuntui aina vaan helpommalta, nyt taas takkuilee. Kun näistä "aallonpohjista" jaksaa ponnistaa ja luottaa siihen, et kovalla työllä tulee vielä tuloksia, niin pääsee varmaan eteenpäin. Siinä tässä juoksussa kai on osaksi kyse, henkinen puoli on niin isossa roolissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo en minä ihan hirveen pettynyt vuoteen ole, vaikka muutama juttu jäikin hieman harmittamaan. Tästä on nyt ihan hyvä jatkaa.
   Kevät oli mullakin syksyä helpompaa aikaa, mutta niinhän se on, ettei koko ajan voi kulkea ihan huipusti. Tsemppiä treeneihin :)

   Poista