perjantai 1. tammikuuta 2016

COOPERIN TESTI 2015

Hyvää uutta vuotta 2016!

Eilen juoksin elämäni toisen Cooperin. Huh, on se kyllä aika kova testi! Etukäteen ajateltuna 12 minuuttia tuntuu ihan lasten leikiltä, mutta ei se sitä kyllä juostessa ole. Tällä kertaa testi meinasi jopa hieman jännittää, vähän kuin olisi kisoihin ollut menossa! Vuosi sitten juoksin testissä 2933m, mutta nyt odotin hieman huonompaa tulosta, koska vauhtikestävyystreenejä on tullut tehtyä ehkä hieman vähemmän ja viime aikoina ne on hallilla tuntuneet hieman raskailta. Toiveissa on toki jossain vaiheessa rikkoa 3000m, mutta tällä kertaa en vielä uskonut siihen pystyväni.

Ennen testiä lämmittelin kahden kilsan verran ja venyttelin hieman. Jalat eivät tuntuneet loistavilta, mutta eivät liian tukkoisiltakaan. Tiistaina juoksin hallilla edellisen kerran ja viime aikoina sisällä juostessa nilkat ovat hieman kipeytyneet ja lämmitellessäkin juoksu tuntui eniten niissä. Lähdön lähestyessä 3000m pyöri mielessä, joten lopulta päädyin kuitenkin yrittämään noin neljän minuutin kilsavauhtia ja lyöttäydyin juoksemaan niiden perään, joilla oli 3000m tavoitteena. Harvemmin tuolla vauhdilla tulee treenattua ja treenit ovat yleensä max 500m vetoja tai joskus esim. viiden minuutin veto vk-treenin päätteeksi. Alussa tuo vauhti tuntui kuitenkin yllättävän hitaalta ja ihmettelinkin, että voiko tämä todella olla 4min/km vauhtia! Melko pian, kun minuutteja tuli lisää, alkoi juoksu kuitenkin tuntumaan siltä, että tavallista reippaammin mennään ja pikku hiljaa aloin jäämään 3000m:n "jäniksistäkin". Pian huomasin myös puuskuttavani aika reippaasti. Noin kaksi ensimmäistä kilsaa menivät kuitenkin vielä melko hyvävointisena eikä tuossa vaiheessa 12 minuuttia tuntunut ihan mahdottomalta. Koko ajan juoksu kävi kuitenkin raskaammaksi ja kun hallilla kolmesta kierroksesta tulee kilsa oli kaksi viimeistä kierrosta jo todella pahat. Viimeisellä kierroksella odotin vain ajan päättyvän eikä lopputuloksella ollut siinä vaiheessa enää mitään väliä. Lopulta pitkältä tuntunut 12 minuuttinen kuitenkin tuli täyteen ja tulos yllätti positiivisesti. Metrejä kertyi 2966m ja vaikka kolmesta tonnista vielä hieman jäätiinkin, niin tulokseen olin tyytyväinen. Meni siis paremmin kuin olin pelännyt ja oli ihan hyvä veto näin ylimenokauden päätteeksi :)

Jes, se on ohi :)

Tovi testin jälkeen piti keräillä voimia, mutta sen jälkeen verkkailin vielä noin parin kilsan verran. Sen lisäksi, että juoksu kävi voimille, niin se kävi myös tosi paljon keuhkoihin. Tätä tosin osasin odottaa, koska näin kävi viimeksikin. Ilmeisesti hallilla on niin kuiva ilma, että se tälläisten kovempien vetojen jälkeen tuntuu keuhkoissa. Seuraavan kerran Cooperin testi on mahdollista juosta kesällä ja voisin kuvitella että hyvällä kelillä tämä olisikin kivempi juosta ulkona. Kesän tavoitteeksi ei voi ottaa kuin 3000m rikkomisen. Kyllä tuon kesällä jo pitäisi mennä, kun alla on taas kunnon treeniä ja etenkin enemmän vauhtikestävyystreeniä.

6 kommenttia:

 1. No sehän meni hienosti! 3000 on hyvä tavoite.

  VastaaPoista
 2. Jeij hyvä Piia! Cooper on kyllä paha.. se on mulle ainakin niin epämukavuusalueen juoksua, että huhhuh. Hienosti vedetty!!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Joo on se aika paha, mutta välillä on kiva koettaa mihin tulokseen pääsee :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos, testiin oli kiva päättää vuoden juoksentelut :)

   Poista