perjantai 26. toukokuuta 2017

KYMPIN KISASSA

Eilen osallistuin Kallavesj-kymppi juoksutapahtumaan täällä Kuopiossa. Onni on muuten juoksutapahtumat kotikaupungissa, niin onnistuu osallistuminen näin vauva-aikanakin melko helposti. Kisassa juostiin sama vitonen kahdesti ja reitti kulki sekä asfaltilla että hiekkatiellä. Kuopiossa kun ollaan niin mäkiäkin oli, onneksi kuitenkin nousujen lisäksi myös alamäkeä. Isoin lasku oli heti kun lähdettiin Rauhalahdesta kohti Särkiniemeä ja nousu puolestaan, kun tultiin maaliin Rauhalahteen. Muutoin mäet olivat pieniä.

Viime viikolla juoksin polkukisan, jonka seurauksena jalat olivat seuraavat päivät melko kipeät. Valmistautuminen tähän kymppiin meni siis lähinnä vain palautellessa. Tiistaina jalat olivat vielä alamäissä ja portaissa kipeät, joten kisoihin osallistuminen alkoi epäilyttää. Keskiviikkona iltapäivällä kävin vasta kokeilemassa juoksua ja enää lihaskipua ei ollut, joten päätin lähteä kisaan. Tavoiteaikaa en asettanut, koska hieman epäilin juoksun sujuvuutta jalkojen vuoksi. Toiveissa oli kuitenkin juosta kisa VK2 alueella eli keskivauhti 4:25-4:40/km.

Kisa oli rankka, heti alun isommassa alamäessä ihmettelin, miten voin jo nyt olla näin hengästynyt. Tässä vaiheessa jo arvasin, että matka ei tule olemaan helppo. Näin äkkiseltään aurinkoinen keli myös tuntui ajoittain jopa kuumalta. Vaikeinta oli kuuden-seitsemän kilsan kohdalla. Tuntui, että vauhti hiipuu ja mietin jaksankohan edes maaliin saakka. Kahdeksan kilsan kohdalla kuitenkin tsemppasin, että ihan kuin treeneissä, enää viimeinen kahden kilsan veto jäljellä. Tässä vaiheessa juoksu tuntuikin hetken hieman paremmalta ja sain jopa hieman nostettua vauhtia. Yhdeksän kilsan kohdalla kuitenkin tuntui taas, että vauhti hiipuisi ja olin aika poikki. Tässä vaiheessa ei helpottanut se, että tiesi edessä olevan vielä nousun maalia kohti. Jostain löytyi kuitenkin vielä voimia pieneen loppukiriin ja viimeinen kilsa meni ylämäestä huolimatta 4:22/km vauhdilla. Maalissa olin lopulta ajassa 45:16 eli koko kisan keskivauhti oli 4:31/Km. Sijoitus naisten yleisessä sarjassa tällä kertaa 10/32. Kilsavauhdit vaihtelivat välillä 4:07-4:45/km reitin mäkisyyden mukaan. Keskisyke oli 182 ja maksimisyke vikalla kilsalla 195!


Olipahan kisa! Vaikka rankkaa olikin, niin onneksi tuli osallistuttua ja taisteltua taas maaliin saakka. Tasotestien perusteella kympin aika-arvio oli 44-46 minuuttia, joten ihan tämän hetken kunnon mukainen tuo aikakin oli. Ehkä jopa positiivinen yllätys ottaen päivän juoksufiiliksen huomioon. Enkä kyllä olisi neljä kuukautta sitten uskonut, kun raskauden jälkeen aloitin taas juoksemaan, että tässä vaiheessa pääsisin jo lähelle 45 minuuttia. Vaikka oli vaikeaa ja tuntui, ettei kiristämisen varaa nyt ollut yhtään, niin pitää tuo 45 minuuttia yrittää vielä jossain vaiheessa rikkoa :) Niin ja kymppejä en ole aikaisemmin montaa juossutkaan, joten ennätys tämä oli myös.

6 kommenttia:

 1. Näitä on kyllä niin kiva lukea, näitä sun kisarapsoja! Hienosti kulkee väsyneilläkin jaloilla, hyvä hyvä!

  VastaaPoista
 2. Supermahtava juoksu! Ja onnea ennätyksestä! Tuo on jo kova aika ja siitä on sitten hyvä tiputella sekunteja ja minuutteja pois jatkossa. Mahtavaa, että olet huippukunnossa ja pysynyt ehjänä ilman vammoja. Onnea! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti ehjänä pysytään edelleen ja pääsisin vielä tänä vuonna yrittämään toistakin kymppiä.

   Poista
 3. Hieno juoksu!! Onnittelut! :) Rankalla reitillä todella kova aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Reitti ei ollut liian rankka, alun laskukin oli pidempi kuin lopun nousu. Taisi vain olla sellainen päivä, että minulle reitti kuin reitti olisi ollut raskas.

   Poista